tisdag 23 september 2014

Stjärnklart- resan till Småland- del 11

Jag vaknar återigen i mörkret. Klockan är två på natten. Kan inte låta bli öppna fönstret och se ut på mörkret. Och jag blir så överväldigad. Det är en stjärnklar natt och himlen, ja himlen är full av stjärnor. Jag hänger ut genom fönstret vänd uppåt och bara: Åh!
Stjärnhimlen ovanför Lilla Björka, Berg, Småland, Sverige 23 sept 2014

Jag kan inte minnas när jag sett nåt liknande. En mörk himmel där stjärnorna syns, i massor. Det är magiskt. Jag bara måste ta fram kamera och stativ och på med ulltröja och tofflor och ut på en av balkongerna. Hunden tycker det är väl mörkt och onödigt trava runt där mitt i natten. Hon sitter innanför dörren och ser på mig.

Jag försöker få rätt tid för att få med stjärnor och mörker. Det är kallt ute. Kanske den första riktiga höstnatten.

När jag tagit några bilder går jag in och söker på nätet efter ljusföroreningar. Jag har hört ordet och lite av dess innebörd för kanske ett år sedan. Nu förstår jag vad som menas. Jag har inte fått se stjärnhimlen på många, många år, för jag bor i storstadsregionen som är så upplyst nattetid. Om man börjar gå in och läsa på olika klimatsidor, kan man få se ljuskartor över hela världen och det finns inga mörka nätter längre, på en stor del av jorden.

Europa nattetid. 
För astronomerna är detta ett stort problem, inte ens de svenska astronomerna som har det lite bättre än t.ex övriga Europa kan använda himlen ovanför Sverige för sin forskning. De måste resa till Kanarieöarna eller Chiles öken. Det är inte bara att vi förlorar möjligheten att se stjärnhimlen, detta felriktade ljus kostar också onödig energi, kan orsaka bröstcancer och sämre sömn. I spåren av problemen har det skapats stjärnreservat. Ett av de ligger i Utah, ett annat i Quebec och ett tredje i Arizona.

Stjärnreservat. Stjärnhimmel. Stjärnklara nätter. Ordet stjärna är vackert. Att se en stjärnhimmel är omtumlande vackert.

------------------------------------------------------
Jag är i Småland för att jag tilldelats det första Elin Wägners Lilla Björkastipendium som innebär en månads fri vistelse här och delas ut av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Inga kommentarer: