måndag 22 september 2014

Stilla- resan till Småland- del 10

Genom köksfönstret. Foto: Jane Morén
Köksklockan tickar. Jag lutar armbågarna mot köksbordet. Ansiktet i händerna. Ser ut genom fönstret. Där ligger fårhagen. Där står blommorna på ängen. De vajar österut. Vindpustar böjer deras stänglar. Så svänger de tillbaka.

Klockan tickar. En sked har fallit halvvägs ut ur diskstället. Ljuset från matsalen genom nyckelhålet i dörren. Köksklockans rytmiska. Stillhet. Märken på väggen efter en plastkrok som saknas. Kastrullerna som står kalla på spisen. Hunden som sitter på trasmattan och ser på mig med blank underläpp.

Det är tyst. 0 decibel utanför köksfönstret. Vi är på landet landet. Högsta tillåtna genomsnittliga decibel oljud utanför ett sovrumsfönster är satt till 58 decibel. Utanför mitt sovrumsfönster i staden ligger värdena ibland på 87.

Tyst. Så tyst att jag hör kroppen inuti. Mjölksyran i nacken, tankarna som åker kana innanför huvudsvålen, mullret bakom trumhinnan.

Diskbänken. Vrider huvudet långsamt. I denna tystnad får inte ens luften rubbas. En gaffel ligger huvudstupa på diskbänken några millimeter från diskhons djup. Hundens tassar på den randiga mattan. Hon lyfter en av dem, vrider huvudet och lyssnar uppmärksamt utåt.  Jag lyssnar. Jag andas. Jag hör. Jag ser på skeden som fallit halvvägs ut ur diskstället.
Foto: Jane Morén------------------------------------------------
Jag är i Småland för att jag tilldelats det första Elin Wägners Lilla Björkastipendium som innebär en månads fri vistelse här och delas ut av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

Inga kommentarer: