lördag 20 september 2014

Ljus-resan till Småland- del 8

I helgen har jag haft besök av min vän och fotografkollega Kristina. Vi har låtit oss inspireras av trakten, naturen, och fotograferat såklart. Här är några bilder från vår promenad ner till Lädjasjön. Här ser landskapet inte typiskt småländskt ut, nej kanske mer norrländskt.

Vy mot Lädjasjön.Foto: Jane Morén
Bilden på fåren har en rolig historia att berätta. Min hund, den ypperliga "jaktterriern" var eld och lågor när vi gick igenom en by där frigående får strövade omkring. Fåren var mindre eld och lågor. Men det konstigaste av allt var att när vi var på väg hem igen och började närma oss den speciella fårgrinden som heter färist (rör liggande över en grop, som får inte vågar gå över) då började fårflocken som på ett kommando gå snabbt i flock efter oss, som de ville skynda på vårt utträde ur deras hage. Vad nu då tänkte vi, förvånade, hur kan de vara så sturskna nu? Och sedan stod de där och såg på oss, när vi stod tryggt bakom grinden igen. De var helt orädda och hunden var helt lugn igen. Det var som det plötsligt var en nya akt och nya spelregler i hagen.

Utsikt från Berg mot Lädja. Foto: Jane MorénFåren framför färisten. Foto: Jane Morén


Jane Morén i Elin Wägners trädgård Lilla Björka.
Foto: Kristina Berggren

Bilderna på mig och min hund i den vackra järnsoffan i Elin Wägners trädgård/fårhage, framför en av de enormt stora Rhododenron som växer här, är typiska Kristinabilder. Hon har tagit många fina och speciella bilder och vi har i flera år planerat en gemensam bok med våra bilder. Får se om det blir av nästa år äntligen.


Jag och hunden i en fårhage. Foto: Kristina Berggren

Jag och hunden. Foto:Kristina Berggren

Kristina på altanen i septembersolen.----------------------------------------------------------
Jag är här i Småland för att jag tilldelats det första Elin Wägners Lilla Björkastipendium som innebär en månads fri vistelse här och delas ut av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.Inga kommentarer: