söndag 14 september 2014

Andlös- resan till Småland- del 4

Det är vackrast när det skymmer All den kärlek himlen rymmer 

Det är början en dikt av Pär Lagerqvist som min mamma ofta reciterat för oss barn. 

Skymning över fårahagen i Berg. Foto: Jane Morén
Och det är långt över skymning när vi äntligen får veta att det är bra med mamma. Det har varit lång väntan på ett överbelastat och underbemannat sjukhus. 9 timmar på akuten för en 90- åring är mycket lång tid. Men nu är hon hemma igen och kan gå ut på datorn för att läsa och se vad som händer i närmiljön och i världen. Bara timmar innan hon åkte in i går, läste jag upp nya stycken jag skrivit för henne. Hon tycker mycket om det. Vi pratade lite om det småländska arvet. En släkting har släktforskat lite på mammas sida och hittat rottrådar tillbaka till Jönköpingstrakten också, 1700-tal.

När jag skriver just det här spelar P2 musik med 1700-talsklaviatur.
Den andlöst vackra Vättern vid infarten till Jönköping. Foto: Jane Morén
Elin Wägner skrev en reportagebok om Småland, Tusen år i Småland. Boken inleds vid den vidunderliga vyn över sjön Vättern vid infarten mot Jönköping. Det är underbart att läsa hennes beskrivning av platsen, som så många gånger också tagit andan ur mig. Senast när jag reste ner hit med bilen för några dagar sedan. Det var skymning, solnedgång och jag tog några bilder genom bilfönstret på Vättern. Tyvärr kunde jag inte fotografera själva det andlösa svävande neråt mot staden.
Här har vildsvinen varit och grävt och bökat. Foto: Jane Morén

Idag ska hunden och jag bege oss till en urskog som ska finnas inte långt härifrån. Det ska bli intressant. Om vi vågar gå in. Skogarna här är annorlunda är skogarna i stan. Jag har hört talas om och sett spår i marken efter vildsvinens framfart. Ännu mer försiktig blev jag sedan jag fick veta att de kunde väga 300 kg! Hjälp, och jag som trodde de var kanske lite större än min hund. Min hund väger 8 kg.Men nu sitter jag vid köksbordet och ser ut på höga blommor, gula och vita. Söker en halvtimme på digiflora efter vad de kan heta men hittar inte. Jag älskar den här fårhagen härutanför, med sina fria höga blommor.
Foto: Jane MorénP.S. Jag har redan röstat. Det gjorde jag hemma i förra veckan. Glöm inte rösta. Jätteviktigt.


------------------------------------
Jag är här i Småland för att jag tilldelats det första Elin Wägners Lilla Björkastipendium som innebär en månads fri vistelse här och delas ut av Stiftelsen Elin Wägners Lilla Björka.

1 kommentar:

Lycka - Nu Kristina B sa...

Pär Lagerqvists vackra dikt just denna är min favorit!