lördag 10 november 2012

Med mössan i hand

Igår läste jag en novell om en dag på fabriken av Niclas Sahlgren som arbetar på Elextrolux. Den hade titeln "Med mössan i hand" och gick att läsa i Mål & Medels papperstidning nr 11 2012. Jag citerar ur ett mycket starkt stycke, vi kommer rakt in i själva produktionen av ett skåp på löpande bandet:

" Med omplåstrade och värkande fingrar tätade han skåpets baksida med den varma pajen, ett sorts modelleraliknande material som användes för att få tätt runt kablar och rör, och lite längre bort böjde sig med ömmande rygg en äldre tjej ner i skåpet och skruvade dit fyra rullexpandrar med den lufttrycksdrivna skruvdragaren. Med stora smärtor i nacke och axlar avsynade en kollega skåpet nerifrån och upp och med hjärtproblem försökte en sextiofyraårig lagkamrat hänga med i monteringstakten."

Det här fick ta knappt en minut, annars blinkade varningslampor några sekunder och sedan åkte skåpet iväg på bandet. Om och om igen, dag ut dag in, månader, år.

Novellen handlar sedan om lagledarens övervakning, kravet på ännu högre tempo och slutligen ännu ett varselhot och uppmaningen att arbetarna innan dess ska vara med och bygga upp fabriken ännu mer i den hårda konkurrensen.

Novellen illustrerar så otroligt väl precis hur det är och det är styrkan med noveller. Tur att det finns några fackliga tidningar som fortfarande använder sig av de oslagbara sättet att berätta om villkoren och verkligheten.

Som Mål och Medel, Arbetet och Arbetaren. Och att Föreningen Arbetarskrivare finns, och ger ut antologier med moderna arbetarförfattare och delar ut stipendier.

Inga kommentarer: