onsdag 5 oktober 2011

Okänd mästare

Idag snubblade jag över en intressant artikel om en okänd konstnär: Lim- Johan. Johan Erik Olsson, Lim-Johan föddes 1865 i Mackskalen i Voxnaskogarna, norr om Edsbyn i Hälsingland och avled 1944 på ålderdomshemmet i Ovanåker. Han var självlärd, målade naivistiskt sagolikt och led senare av psykisk sjukdom.

Varför blir jag så fascinerad? Ja, jag tycker om hans livshistoria, jag tycker om den målning jag ser i artikeln och kanske är det så att idag, i den kändisgalna världen är det skönt med någon som är en mästare och samtidigt ganska okänd.

Vill du läsa, följ länken här


3 kommentarer:

Anonym sa...

tro jag förstår lite hur du menar...det är härligt när man träffar på människor som vågat velat orkat och kunnat fortsätta vara sitt autentiska...säkert på både gott och ont men som har kvar sin känslighet oavsett om det belönas eller inte....som skapar sig ett liv och formulra det efter förmåga och lust i samklang med sig själv och inte i samklang med handelsmännen grupptrycket eller rädslor som råder....allt väl till alla som härdar ut lyckas och försöker hålla sig levande trots allt.....alla hot om om du inte gör si eller så...Grattis och hurra för alla dem.

Jane Morén sa...

Ja verkligen. Men en del har nog inget val, de är helt enkelt inget för köpmännen medan de lever, fast de antagligen gärna vill bli uppskattade, men de lever i sin konst och lever sitt konstnärliga liv och producerar konst år efter år trots motgångar.

Anonym sa...

ja..det är sant! Jag uppskatter dig...din varsamhet.