onsdag 12 oktober 2011

Jag vill tro

Senaste dagarna har man kunnat se föraktet och hånet i vitögat. Detta kollektiva dömande av en människa går blixtsnabbt. Ruskigt snabbt. Ruskigt djuriskt skulle jag vilja kalla det. Alltså att det är instinkterna som får oss följa flocken/mobben och börja utropa det de utropar, gå åt deras håll. Nu ska han nålas upp, tryckas till, slås ner.

Varifrån kommer detta plötsliga aggressiva? Det är läskigt hur fort en människa kan dömas ut fullständigt. Alla hans tidigare egenskaper blir plötsligt oväsentliga. Det är svart eller vitt. Som i den psykiska sjukdomen Borderline. Det handlar alltså om Håkan Juholt och felaktiga bostadsbidrag han fått. I god tro hävdar han, och det är lika mycket möjligt att det är sant som att det inte är det. Men mobben skanderar lögn.

Är det så det blivit? Vi är så ständigt lurade av politiker att vi direkt förutsätter att han är en lögnare? Hoppas inte det. Jag känner i alla fall inte så för Håkan. Beror det på att jag träffat honom?

Jag vill inte tro att han skulle ha begått något fuffens. Såsom familjer inte vill tro deras nära, kära, vänner begått något fuffens. Men det känns som om människorna där ute som hörs, både allmänt och i verkligheten där jag rör mig (i går hånskrattade ett gäng medelålders damer hela bussresan från Erstagatan till Södra station och gjorde sig lustiga över att Håkan sagt han inte visste) faktiskt vill att det ska vara sant.

Om det är sant inträder det stora mörkret. Jag vill inte ha det uppgivna mörkret. Jag väljer att tro fram till hoppet är slut, till faktum inträder med vad som är sant. Jag vill ha den tro jag ändå hade och fick med Juholt. Jag tyckte om det han sa, det han ville.

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Jag blir så förbannad när jag ser hur riksdagsledamöterna har skapat regler som de, med det stora arvodet, kan utöka sina inkomster med.

Det är inte bara bostadsbidrag som täcker hela hyran, eller gratislägenheter i centrum, varje dag en riksdagsledamot som är skriven mer än fem mil från riksdagshuset är i riksdagen får de traktamente!!!

300 kronor/dygn förutom gratis övernattning och 57 000 kronor per månad.

Hur ska dessa godagspiltar kunna ta beslut som gynnar vanliga medborgare?

Inte undra på att s-märkta ledamöter tycker att RUT är bra.

Jane Morén sa...

Ja det bästa vore ju om detta kan leda till att regler för extraersättning förändras och ligger på en nivå som känns rimlig och stämmer med partiets röda färg.

Lycka nu sa...

Håller med dig att det är tråkigt att se hur en mobb kan döma ut en människa så snabbt.
Liknar ju medeltiden eller andra tider i historien då mobben skrek halshugg henne eller honom.
Och de som styrde kunde döma en människa till döden vid snedsteg av olika slag.
En saklig bedömning och en chans till att rätta till borde ju vara förenat med mänsklighet.

Jane Morén sa...

Kristina, det var väldigt bra skrivet, precis så känns det.