fredag 6 maj 2011

Äga sin tid

Igår i en matpaus i jobbet såg jag delar av en dokumentär av Peter Magnusson. Man fick följa några olika människors liv i Sverige och deras tankar om tid och vad som var värdefullt för dem. Hur tiden skulle räcka till.

Jag blev glad av det unga paret som bosatt sig i skogen utan el. Lyckan i mannens ansikte när han barbröstad i solen snickrade på huset, hur lycklig han var över att kunna leva resurssnålt och istället ha tid att umgås med sina barn och sin fru. Det som fick mig att känna, nej, var den kvinna som hade stora lån tillsammans med sin man och satt i en urtjusig sommarvilla och samtidigt vantrivdes i den lägenhet de hade utanför stan och som sörjde den lyxiga lägenheten de inte hade råd att ha kvar i Hammarby sjöstad. De hade 30 000 i månaden i räntekostnader, hon tvättade minst 12 maskiner tvätt i veckan (vilken miljöbov) och verkade inte vara tillfreds med livet alls faktiskt.
Se filmen här

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Vilka kontraster! Och vad kul att få se så olika sätt att leva. Ska kolla på Svtplay om den finns.

Cecilia N sa...

Fast den unga kvinnan därute i skogen var inte helt nöjd med att bo långt från släkten.

Lycka nu sa...

Dokumentärer är så intressanta för det mesta.30000 i räntekostnader låter ju ossanolikt !

Jane Morén sa...

Jo, jag tänkte på det också, men det kändes som att det handlade mer om att de flyttat till ett annat landskap. Det är väl möjligt att leva så där resurssålt även relativt nära sina anhöriga. Kristina, ja det var verkligen osannolikt.