tisdag 3 maj 2011

Morgon med snö

Vaknar tidigt i morse i min ovinterbonade sommarstuga av att det snöar utanför! Inne visar temperaturen 14 grader. Inte undra på att min nästipp var alldeles kall och jag låg hopvirad som en kålmask under täcket.

Jag borde haft en mössa tänkte jag och mindes tillfället då min vän K och jag var i Italien, övernattade på ett gammal slottsliknande hus. Jag frös så jag trodde min sista stund skulle komma, den natten och klädde jag på mig allt jag hade, inklusive den röda toppluva jag hade haft när vi reste från Sverige. Tidigt på morgonen passerar jag K:s säng på väg till toa för att försöka värma upp händerna under varmvattenkranen. Då vaknar K till och ser mig svepa förbi. Men varför har hon mössa här, det är ju precis lagom varmt här, härligt jag behöver inte svettas tänker hon iklädd endast sin lilla negligé.

Vad vi har skrattat åt det där många gånger. Det vart ett sådant surrealistisk ögonblick. Lite samma känsla var det att vakna och se snöflingorna. Är det inte bara stora vattendroppar i morgonljus tänkte jag först, men sedan såg jag snöpudret på taken. Nån timme senare var allt borta.

4 kommentarer:

Evas blogg sa...

Burr. Jag flyttar inte ut till vår stuga förrän vädret blir stadigare. Jag är också en frusen människa. Men hur går det för de vackra blommorna du visar i föregående inlägg? Antar att även de fryser.

Jane Morén sa...

Ja, Eva, det är lite väl friskt även för mig, men friheten är stor. Hur det går för blommorna, ja, jag vet inte, men jag tror de klarar sig, det är ju träd, men man vet ju inte. Men visst är det oväntat. I söndags var set vårkänsla med blommor, blommor, blommor, sol och förhoppningar. Plötsligt är det något helt annat.

Granne med potatisodlaren sa...

Jag skulle velat vara med i Italien. Här är det inte lika kallt som hos er. Men fryser gör vi i vinden från nordöst. Det gör alla surrande insekter också så nu ser vi ingen geting eller fluga. Istället matar vi fåglarna med talgbollar i buskar och träd.

Jane Morén sa...

Ja Eva, du skulle sett scenen. Någon gång ska jag göra den i en teaterscen, videofilm. Fördelen är precis det du skriver, getingar gillar inte kyla. Varmdagarna i påsk kom en jättejättegeting in i stugan och började trava runt på väggarna febrigt letande efter ett hål till ett getingslott eller nåt sånt. Hu, jag kände hur jag blev alldeles kall, jag är rädd för getingar. En gång när jag var tio år trampade jag på en geting och blev stungen i fotvalvet, det gjorde ont!