onsdag 4 maj 2011

Humlor och snö

Igår frågade Eva i Jämtland mig i en kommentar till inlägget om Morgon med snö och med bilder av blommande Körsbär och Magnolia om hur det nu ska gå för träden som blommar när det plötsligt blir frostnätter igen. Idag har en expert uttalat sig i morgontidningen och svaret är att om humlorna tycker det är för kallt, blir det illa för de träd som blommar nu. Det beror på att de blommar så kort tid, och finns då inga humlor som surrar omkring från blomma till blomma blir det heller ingen frukt på träden. Så är det alltså. Nu vet jag det.

10 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Därför måste jag gå med en pensel och flytta pollen för att säkert få äpplen. För det mesta. Hoppas på att det inte blir bakslag igen för då kommer träden att blomma lagom till när insekterna surrar i luften.

Jane Morén sa...

Tänk vads lite jag vet om växters liv. Men hur vet du hur du ska göra? Bara ta pollen en blomma och sen flytta...till vilken blomma? Vilken bild se dig gå med pensel mellan träden.

Evas blogg sa...

Trist när det blir på det viset. Stackars humlor och stackars träd.

Sofie B-C sa...

Jane, det är så roligt att följa ditt skrivande. Hoppas nu att vädret vänder så att du snart kan sitta ute och skriva -det gjorde jag i helgen när vi plötsligt hade 26 grader varmt. Underbart! Du har en Power Woman Writer Award att hämta hos mig idag:)

Jane Morén sa...

Ja, tråkigt om det inte blir frukt. Jag känner att jag börjar bli alltmer intresserad av odling, att framställa mat att äta. Kanske en konsekvens av osäkerheten ute i världen och samhällets nedrustning. Får man till exempel tillräckligt att äta om man skulle bli sjukskriven? Pengarna kanske inte räcker, alla sådana tankar.

Jane Morén sa...

Oh wow, tack Sofie! Vad roligt! Power Woman Writer Award! Vilken titel. Kanske ska ha den på de visitkort jag nu i flera år tänkt trycka upp, så att intresserade ska få något annat gamla icakvitton med min adress handskriven.

Sofie B-C sa...

Haha! Ja, ett utmärkt visitkort:)

Granne med potatisodlaren sa...

Grattis!
Jane, jag tar pollen från den ena till den andra och hoppas att det ska bli bra i slutändan. Man får flytta pollen från de olika sorterna.

Lycka nu sa...

Naturens underverk och reparationsarbete pågår ständigt medan människan förstör så mycket med allt överbrukande av naturens resurser !
Man blir imponerad av hur naturen ändå visar sig i sin fulla prakt varje år denna blomning med mera ! Hoppas inte kylan kommer tillbaka gång på gång och slår ut blomning och humlornas arbete nu då !

Jane Morén sa...

Ja, det är ju underbart med alla dessa vackra blomster. Nu blir det nog ingen mer frost, hoppas jag.