tisdag 25 januari 2011

Gratis arbetskraft i tio årIgår läste jag flera bra reportage i Pockettidningen R, nr 4/ 2010. Ett handlade om Lena 54 som reportern träffade på café Blå vägen i Stockholm där hon arbetade full tid som praktikant. Som praktikant (eller rättare sagt gratis arbetskraft) hade hon arbetat i tio år nu. Ständigt nya arbetsgivare och arbetsplatser där hon gett allt för att visa framfötterna och kanske, kanske få en anställning med lön. En förhoppning som grusades gång efter gång, i tio år! För som Lena menade, "varför skulle arbetsgivare anställa när de har sådana som mig som jobbar för fullt men inte kostar dem ett öre?". Ja varför?

Reportaget är skrivet av Madeleine Danemo och det är även det reportage där läsaren får följa med ut i verkligheten och se vad "Den nya svenska modellen" i socialförsäkringen innebär, för enskilda individer och för de som arbetar med välgörenhet, försörjningsbidrag med mera. Mest skrämmande är de två socialsekreterarna som inte vågar säga mycket om sin ohållbara situation i rädsla för repressalier.

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Hoppas att fler än pockettidningen börjar berätta om alla som kämpar på och jobbar för ingenting.

Det är helt otroligt att vi har en fackföreningsrörelse som inte höjer rösten.

Jane Morén sa...

Eva, det är helt obegripligt! Ser de inte detsamma som vi? Det är ju helt uppenbart att människor utnyttjas och att våra skattepengar används till fel saker. Varför händer ingenting?

L8 sa...

Det händer inget så länge den stora massan är fullt upptagen med att köpa sin hyresrätt för att bli miljonär och har plånboken full av jobbskatteavdrag. Vår regering har verkligen lyckats passivisera motståndet. /L8

Kim M. Kimselius sa...

Hemskt att sådant får hända! Kram Kim