torsdag 27 januari 2011

Blixtresa

Apropå manliga chaufförer. Här kommer en Krönika jag skrev till tidningen Avsikter i höstas.

Jag reser i jobbet

Jag ska få göra en jobbresa idag. Till tandläkaren med Maya. Färdtjänst är beställd. Maya är på dåligt humör. Står och håller sig i ledstången i trappan när taxin svänger upp mot porten.


Färdtjänstchaffisen är stor som en brottare; Maya skulle han kunna bära på ena lillfingret. Men istället står han kvar, lutad mot framfronten på sin blanka bil och ser på när jag går snett böjd och stödjer henne. Jag känner kotorna i ryggen, de försöker anpassa sig, hålla ihop, byta läge.

Det är raka spåret till tandläkaren. Jättechaffisens tunga fot vilar som en blykloss på gaspedalen. Jag fasar, fartvinden från taxins brummande fläkt river i mitt hår.


Maya svettas i ansiktet. Jag ser hur droppar börjar hänga i hennes mustasch. Jag sitter bakom henne och tar henne lite lugnande om axeln. När chaffisen kör fel börjar Maya skrika som om vi just blivit kidnappade, hon och jag, och snart ska köras till en mörk skog, och vad som ska hända oss där, det vill vi inte veta.


Chaffisen visar tänderna. Jag försöker lugna Maya som nu börjat vifta med armarna också. Chaffisen är svart i ansiktet av ilska och står på gasen. De två andra tanterna som också sitter i bilen är vita i ansiktet, den enas käpp glider fram och tillbaka på golvet dit den rasat ner. Deras slappa kinder följer centrifugalkraften i kurvorna, de spretiga hårtussarna står som elektriska rakt ut.

Jag tänker att jag kommer att spy, kanske i denna kurva, kanske i nästa, men spy kommer jag. Kan jag spy i smyg eller kommer spyorna att färdas i centrifugalkraftens riktning? Taxichaffisens fot är en blykloss på gasen, på bromsen, han rycker i ratten. Vi kastas höger, vänster, fram och bak. Reser i alla väderstreck.


2 kommentarer:

raul sa...

Du kan levandegöra dina levnadsminnen så fartvinden tar även mig...

Jane Morén sa...

Härligt Raul, att jag lyckats med det!