torsdag 2 december 2010

Under sorgen ligger glädjen och väntarFör fem år sedan arbetade jag extra som värdinna på några föreläsningar. Det var under tiden jag var redaktör för tidningen Makalösa föräldrar och varje termin hade föreningen en del föreläsningar för medlemmarna, som vi som jobbade där delade på. Jag fick en gång föreläsningen om Sorg *.

Föreläsningen var en ögonöppnare för mig när det gäller sorg och gråt. Att man kan gråta år efter år utan att det bearbetar sorgen, det blir bara en tillfällig lättnad. Likaså att överdrivet hårt arbete och träning är flyktbeteenden vi kan ta till för att försöka hålla sorgen borta. Vi får också ofta råd från omgivningen om hur vi borde hantera sorg. Råd som nästan alla talar till intellektet. Men sorg handlar om hjärtat och på hjärtats smärta biter inga logiska resonemang, tyvärr.

När föreläsningen var slut ville jag inget hellre än sätta igång. Så när jag röjt upp lokalen och låst gick jag hem och började läsa. Jag sträckläste hela boken och började sedan göra en sorgbearbetning på egen hand (jag kunde inte vänta till nästa kurs). När jag skrivit tre sorgebrev ringde jag Anders och fick komma ner till honom och läsa upp dem. Sedan träffade jag Hasse på en kurs och han och jag ägnade hela sommaren åt att bearbeta relation efter relation i våra liv. Vi träffades en gång i veckan och berättade hela våra liv vi för varandra genom breven. Det var en rik sommar men också krävande, till hösten var vi helt slut men lättade.

Vill du också höra föreläsningen som fick mig att förstå hur vi bättre bearbetar sorg? Nu har du chansen att se den på Kunskapskanalen. Idag den 2/12 kl. 16-18.15 och repris den 5 /12 kl. 10.35-12.50

Vill du läsa en av de artiklar jag skrivit om sorgbearbetning så gör du det här

*
(Anders Magnusson från Svenska Institutet för Sorgbearbetning)

2 kommentarer:

kristina sa...

Ja det är väldigt viktigt att bearbeta sorg .Lyssnade till KG Hammar prästen som sade just det. Att orden inte räcker till i sorgen.Men närvaro av en annan människa som stöd är det viktiga! Tack för att du tipsar om detta. Sorgebearbetning !

Jane Morén sa...

Sorgbearbetning är en helt otrolig metod, enkel, effektiv och så lätt att förstå. På samma enkla men geniala sätt kan man se små barn uttrycka sig naturligt vid till exempel förlusten av ett djur, innan de blivit indoktrinerade med intellektuella resonemang om hur de borde hantera känslor av förlust och krossade förhoppningar.