tisdag 7 december 2010

Liten vinterhjälp för frusnaNu tänkte jag berätta lite om hur man klär sig för att inte plågas av kylan därute. Det är små detaljer som betydligt höjer värmen, och varm och skön kan man sedan njuta av det vackra vita.

1. Vad har du på fötterna? Vinterstövlar säger du och visar dina fina bruna stövlar med fårskinn på kragen högst upp på vaden. Men sulan är elegant tunn, tån smal, kanske är det klack.

Om en stövel eller känga ska värma måste sulan vara riktigt tjock och grov och fodringen ska finnas på insidan av foten, inte uppe i skaftet. Vidare ska stövelfoten helst vara bred, då får tårna bra med plats och du får plats med ullsocka när det är riktigt kallt. Värmer bäst gör också en sko tillverkad i äkta material, som mocka, läder eller de nya materialen som andas. Har du en stövel i konstskinn är risken stor att du svettas när du är inomhus (typ åker buss till skogspromenaden) och blir fuktig och det kyler jättemycket när du sedan kommer ut. Därför ska du också se till att dina strumpor är av naturmaterial som bomull eller ull. Akryl ser mysigt ut men är inte lika bra.

2. Underkläder ska vara av naturmaterial. Mikro, polyester och andra läckrare underkläder kyler dig. Bäst är rejäla bomullstrosor och linnen som kan stoppas ner i byxorna så det inte blir någon glipa. Ovanpå det har du en bomullströja med lång ärm och med rund hals. Ovanpå det en tunn ulltröja och sedan din jacka som helst ska vara vindtät. Lång kappa värmer mer än kort jacka. Dun är super, ull är också fint, och många andra vindtäta material i typ sportjackor.

Men tänk på att en aldrig så snygg ullkappa inte värmer ordentligt om den inte är tillverkad av tjock ull. Porösare ull släpper igen de hårda vintervindarna och då fryser du garanterat och börjar svära över vintern.

3. På huvudet. Jag vet, det är inte kul att förstöra frisyren, men faktum är att mössa är jätteviktigt. Försök hitta en lite fluffigare sort så brukar håret klara sig eller skaffa en jacka med huva du kan fälla upp.

Alltså: rena naturmaterial, bort med allt slinky och läckert. Stoppa ner tröjorna i byxorna så det inte blir glipor. Tjocka sulor på stövlarna och något på huvudet. Halsduk. Vantar. Ut och njut!

6 kommentarer:

Annika sa...

Nänä, försök inte omvända mig, jag avskyr ändå vintern, även med den rätta outfiten! :)

Anonym sa...

Ett så underbart inlägg Jane!

Jane Morén sa...

;-) Annika
:-):-) Carina

Granne med potatisodlaren sa...

Så jag har tjatat om detta med S. Nu som 19-åring väljer hon både mössa, tjocka stövlar utan klack, halsduk och lång dunjacka.

Jag satsar på ullsilke linne och kalsonger. Tunt men supervarmt. Tinsulatefodrad vattentät och vindtät illgrön kappa, tätfiltad yllemössa, ullsilkehallsduk stickad till Madmen förra jullovet. Och fina filtade vantar från Tallin. På fötterna yllesockor, finska kängor med yllefoder och tjocka sulor.

Nu klarar jag alla temperaturer ner till -25.

Jane Morén sa...

Eva, härligt att höra ännu ett vinterproffs tipsa frusna om hur man klär sig smart.

Jenny Lindgren sa...

Tack för varma tips Jane! Jag bara älskar den övre bilden!