torsdag 25 februari 2010

Så bygger man en blå stadFick igår höra att även kollektivhuset en bit härifrån röstat för att ombilda till bostadsrätt. Tänk att till och med kollektivhuset nu drabbats av kapitalistgirighet. Jag kan bara beklaga, inte enskilda personer överlag i nutid, utan hela samhället. En och annan kommer säkert också att få stora problem med att klara alla avgifterna, några kommer att förlora sin bostad, några kommer gå i personlig konkurs. Trots att de får köpa billigt vid ombildning är det en stor kostnadsökning för många av de vanliga människor som bor här; en arbetslöshet eller sjukskrivning kan få hemska konsekvenser.

För de som inte ens får lån till att köpa, väntar en osäker tid som hyresgäst i en bostadsrättsförening som vill tjäna pengar. (Många är de små butiker och verksamheter som fått flytta ut i förorten sedan hyreshus ombildats och bostadsrättsföreningar chockhöjt hyror, både för lägenheter och lokaler).

Jag beklagar också min egen stadsdel Södermalm med sin förr blandade, enkla befolkning. Jag beklagar att tidigare hyresrätter nu säljs för miljonbelopp till den som kan betala mest. Allra mest beklagar jag den här plundringen; att ännu fler allmänna tillgångar nu går över i privat ägo.

Jag beklagar alla ungdomar med föräldrar utan kapital och vanliga löntagare som effektivt stängs ute. Vanliga löntagare är sådana som behövs för att samhället ska fungera, som dagisfröknar, poliser, restaurangbiträden, busschaufförer, städare i din trapp, butikskassörskor i din butik och brevbärare. Ska de alla bo i förorten i framtiden och pendla in för att serva de välbeställda här?Aktuell forskning visar nämligen att några år efter en ombildning har en stor del av de tidigare boende bytts ut mot boende med högre inkomster*.

Så bygger man en blå stad. En stad vars innevånare intresserar sig mera för det egna kapitalets värdestegring än solidaritet och samhällsengagemang och som så klart röstar på det parti som tar tillvara dessa intressen.

*Utdrag ur forskning om gentrifiering (social statushöjning av ett område) vid ombildning av hyresrätt till bostadsrätt: " Under ombildningen och åren därefter har omflyttningen varit socioekonomiskt och etniskt selektiv. Mer inkomstsvaga hushåll bor inte kvar i samma utsträckning och nytillkommande hushåll är utbildnings- och inkomstmässigt mer resursstarka. "
Läs hela forskningsrapporten i PDF här

6 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, det är min bild!
Vad bra att du skriver om det här. Många tänker inte på vad som händer när hela bostadsområden förlorar alla bostäder för människor med vanliga löner.
Vem ska jobba i hemtjänsten, som lärare, med allt som idag har låga löner? Och det är inte bara på de allra attraktivaste platserna i vårt land som bostäderna blir handelsvara och en mur mot de som vi inte vill ha i vår närhet. Bygg lite och bara med ägarrätt och bostadsrätt, då får du samma resultat.
Oron för att inte kunna betala sin bostad leder till att människor inte kan ta självständiga beslut om annat i livet.

Evas värld sa...

Jane, vilket fantastiskt brandtal mot den blå staden av en kvinna med rött hjärta. Jag instämmer i varje ord!

Jane Morén sa...

Hej Eva, oj vad orolig jag blev när jag såg din kommentar"det är min bild". Blev rädd jag hade lagt ut en annan bild än den här, som jag tog på Långholmen 2007. Men sedan förstod jag du menade att du höll med om bilden av den blå staden. Tack för fin kommentar och respons och tack du med Eva för din fina kommentar om brandtal och jag är glad att du instämmer i vartenda ord.

Jane Morén sa...

Tack så jättemycket för era kommentarer!

Granne med potatisodlaren sa...

Den är min bilden. Den är så fin. Den hade jag velat ta. Så det så.

Annika sa...

Även om jag själv bor i bostadsrätt håller jag med dig helt och hållet. Jag tänker ofta på mina ungar som nu jobbar och pluggar i Linköping, inte för att de vill utan för att där finns hyresrätter! Hur ska de någonsin få råd att flytta hem till Stockholm igen? Och jag blir såväl förbannad som provocerad när jag hör om föräldrar som går och köper lägenheter till sina barn och inte tycker att bristen på hyresrätter är något problem. Morr....