lördag 6 februari 2010

På jobbet 1: Elektrikern

Den här veckan har inneburit en hel del kontakt med olika yrkesgrupper. Måndagen började med att två elektriker dundrade in här för att jorda hela köket inför det nya fläktsystemet som skulle installeras. Jag är alltid intresserad av folks arbetsförhållanden så jag frågade om allt; hur var arbetsförhållandena, säkerheten, stressen?

Efter en stund var samtalet i full gång och med chefselektrikern på en stege i köket fick jag höra, på genuin Stockholmska, både om hur otroligt mycket farligare el var än folk i allmänhet trodde. Jag sa: min mamma skrämde oss för el. Det gjorde hon rätt i, svarade han. Folk förstår inte hur lätt det är att bli förlamad och fastna i något föremål som leder ström, man steks inifrån, sa han. Han arbetade lugnt och metodiskt och instruerade sin lärling samtidigt.

Han berättade också utförligt och med tindrande ögon om en resa till djungeln han gjorde för 8 år sedan, hur han bland annat åkt rutschkana utför naturliga raviner. Vattnet var iskallt och det var högt, sa han. Han berättade också att de hade stått och sett ut över landskapet som var i öppningsscenen av Jurassic Park och hur otroligt bra bilder han fått med den engångskamera för 79 kr han köpt på flygplatsen. Så han klarade sig med 24 bilder på en resa i paradiset? tänkte jag. Hur klarar folk sådant? Jag som ibland fruktat både för ekonomi och förstånd när jag kommit till vissa platser, får ett rus av att jaga bilder.

När de var tvungna att gå vidare stod redan nästa arbetsgäng och väntade ute i farstun, släpade upp material från källaren där de parkerat sina bilar. Det var byggsnickarna. Om de berättar jag i nästa inlägg.

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Möten med människor som vill berätta är något man vill spara och bära med sig. Det är inte lika lätt här vid älvens strand att få nya människor att våga berätta. De är för blyga, för osäkra på vad som krävs av dem. Inte alltid, men väldigt ofta.

Jane Morén sa...

Ja, samma här, en del ville prata andra inte, roligast helt klart om de vill prata.