torsdag 1 oktober 2009

Barmhärtig tystnad?

Mycket intressant att läsa i DN i dag. Frukosten blev därför lite längre. Den här kolumnen av Lena Andersson om författares tystnad tyckte jag var intressant. Kolumnen

Utdrag:
" När författare möts på bokmässemiddagar talas det bara om banala saker. Vilket hotell man bor på, vilka framträdanden man gjort under dagen, att det är trångt i baren, det är som något ständigt undviks. Det tycks vara en kodex att aldrig diskutera en bok man läst av den man talar med. Eller är det så att ingen läst något av just en själv? Alternativt läst och funnit det undermåligt. Ja, så måste det vara. Det är förstås inte alls kodex, utan barmhärtighet".

Kommentarer någon?

3 kommentarer:

Victor Estby sa...

Jag läste hennes text också. Gillar Lena Andersson. Åtminstone som författare och krönikör. Träffade henne på en fest en gång och försökte få kontakt (hon hade då nyligen skrivit en debatttext i tidningen jag var redaktör för och jag kände igen mig mycket i hennes debutroman), men hon var svår. Riktigt svår. Och uppnäst. Man kanske inte ska döma någon efter ett tillfälle, men det slår mig att frågan är om det egentligen mest är sig själv hon skriver om i DN. Jag tycker inte det är svårt att prata med dig, Jane, eller andra författare om andra saker än de banala. Vad säger du själv?

Victor Estby sa...

Försöker igen. Förra kommentaren försvann. Jag tycker inte det är svårt att prata med författare som du Jane. Och vi pratar väl inte bara om banala saker? Tycker väldigt mycket om Lena Andersson som krönikör (vi publicerade en av hennes texter i tidningen jag jobbade på) och om hennes debutbok, som jag känner igen mycket i. Träffade henne på en fest och ville förmedla bland annat detta. Men lyckades inte få kontakt med henne. Hon kändes väldigt kantig och uppnäst. Man ska visserligen döma någon efter ett tillfälle. Men det slår mig att texten i DN kanske mest handlar om självbespegling.

Jane Morén sa...

Äntligen har jag fattat hur det här hänger ihop med kommentarerna som kan bli liggande på en plats jag inte ser. Victor, jag har inte så mycket egna åsikter i frågan, jag blev mest väldigt fundersam när jag läste inlägget och det förklarade mycket för mig som jag funderat över. Jag tycker också krönikan var bra! Tack för din kommentarer, sorry det tog så lång tid innan de publicerades.