lördag 2 april 2016

Min vän Rainer

1 april. Dagen börjar med snöfall, sedan blir det sol, på kvällen får jag veta att en av mina vänner gått bort. Rainer Ellilä, min vän sedan 20 år tillbaka. Rainer var en mycket fin poet som berörde sin publik och sina medmänniskor. Vi brukade kalla varandra storebror och lillasyster.

Första gången vi träffades var 1996 på Krogens Poeters Parlament som en gång i månaden höll öppen scen för poesi på krogen Trollflöjten vid Södra station. Några år senare var vi med i samma antologi, Hela staden står i lågor. Ytterligare några år senare, 1999, bildade vi, Rainer jag, Per-Eric Söder och Pere Schröder, ett poesilag för att delta i Ordfronts poesicup. Det svetsade oss samman. Vi spelade in en skiva med musik av Jair-Rohm Parker Wells och vi gjorde en miniturné till Småland. Vi höll kontakten genom åren även om vi efter ett par år inte fortsatte med vår poesigrupp Sjunde Paragrafen. För Rainer var tiden med Sjunde Paragrafen helig. Han pratade ofta om den, Sjunde paragrafen höll han högt.

Jag letar bland bilder. Jag hittar flera som jag vet Rainer tyckte om. Jag hittar också den långa intervju jag gjorde med honom för tio år sedan. 2006.  Jag kommer publicera den här på min blogg tror jag, om några dagar kanske, med några av bilderna jag hittat. Men så länge lägger jag bara upp ett par bilder. Tänder ett ljus och tänker på dig min "storebror".

3 kommentarer:

Kristina B sa...

En poet har gått ur tiden och med ett stort hjärta lämnar han spår hos många människor.

Eva Swedenmark sa...

Så fint du minns och skriver, Jane. Så ont det gör när någon går bort. Men så fint att minnas med glädje mitt i sorgen.

Jane Morén sa...

Tack. Så är det Kristina. Någon går ur tiden men lämnar ljusa spår efter sig.

Eva, tack för dina ord. Det är en tröst i sorgen att ha många fina minnen.