fredag 25 januari 2013

Vänner

Året var 1998. Jag hade rest på en skrivarkurs anordnad av Makalösa föräldrar. Där möttes Ann från Karlstad och jag. Vi hade barn i samma ålder. Vi hade ett behov av att skriva. När veckan var över började vi brevväxla med varandra. Vi mejlade med varandra i stort sett dagligen i drygt ett år, om bekymmer, glädjeämnen, vardag och fest, om våra liv som föräldrar och våra drömmar och om olika roliga episoder i våra vardagar. Jag tyckte Ann var så rolig, jag skrattade ofta högt när jag läste hennes mejl. Vi hade liknande humor.

Vi skrev när barnen sov, det var vår egna tid. Ett utdrag ur vår brevväxling som vi kallade "Hur har du det?" efter hur våra mejl ofta inleddes, publicerades i antologin " Vi är den nya familjen" 2000 (Migra förlag).
När vi båda träffade en ny man upphörde den intensiva brevväxlingen, men vi fortsatte hålla kontakten. Gladdes med varandras framgångar, delade svårigheter. Några gånger träffades vi. 2011 när jag åkte ner till Göteborg för att ta emot Avsikterpriset kom Ann dit. Och nu igår, efter att Ann varit på slottet och tagit emot Drottning Silvias stipendium som den duktiga forskare hon idag är, sågs vi.  Och Ann är alltid lika rolig.

Inga kommentarer: