onsdag 13 oktober 2010

Vita mord

Jag tänker på människor som mår dåligt. Jag tänker på hur otroligt viktigt det är att i kris mötas av människor som bryr sig om, som har empati. Jag tänker på anonyma kommentarer till förtvivlade människor på nätet, hur viktigt det är att välja vem man ska lyssna på.

Jag tänker vidare på det jag läste om i morse i morgontidningen på Insidan om självmord. Att det finns sajter med råd om hur man bäst tar livet av sig, smärtfritt eller smärtfyllt. Att självmord lanseras som en metod för att lösa livsproblem! Det är ju helt fruktansvärt! (I Frankrike och Australien är det straffbart att uppmana till självmord).

Jag blir sittande länge och stirrar ut i intet, som förlamad av en djup känsla av att det är förfärligt, och vilka är de människor som driver dessa sajter? Mördare som aldrig får blod på sina händer? Vita mördare. Vita i den bemärkelsen att de kan agera i det fördolda utan repressalier. Hur kan det vara tillåtet med dessa sidor? Och som det står i artikeln: När någon söker på självmord borde det komma upp stödjande sidor, sidor med hjälp så att de som inte ser någon utväg ska få hjälp att bearbeta det som utlöst krisen och leva vidare. Att ta livet av sig är ingen lösning på livsproblemen, det är att avsluta livet och alla dess möjligheter, for ever!

1 kommentar:

Lycka nu sa...

Ja man blir verkligen illa berörd av att någon människa i yttersta nöd kan driva sig själv till att begå denna handling inför en webkamera och att anonyma människor kan deltaga i det hela.Så fruktansvärt sjukt att det kan ske och att ingenting av detta går att avstyra.Hur långt kan man gå idag på nätet och tillåtas att göra det.Finns det ingen mänsklig insikt och åtgärder för att ingripa i sådana lägen.Känns helt ofattbart och helt okänsligt.