tisdag 12 oktober 2010

Inte nu!

Det är i allmänhetens intresse brukar det heta när reportrarna rusar runt efter offer för katastrofer. Men när det gäller en personlig tragedi, som nu, en ung pojke har tagit livet av sig i direktsändning på nätet; då undrar jag: räknas jag till allmänheten? För jag vill nämligen inte att någon redaktionschef ska beordra ut några reportrar att ta reda på mer om det fruktansvärda som skett. Inte nu. Jag vill att de anhöriga ska visas respekt.

Det som hänt är så hemskt att jag knappt kan andas när jag tänker på det. I kassan på ICA på en av kvällstidningarnas förstasidor: en leende pojke, det obegripliga kommer emot mig som en karatespark i magen. Frågorna är många, såklart, den stora frågan är Varför? Kära du unga pojke, varför? Men jag anser inte att jag har någon som helst rätt att få reda på varför. Däremot måste vi senare diskutera och reflektera över vad som gör att så många unga mår så dåligt idag och hur de ens kan komma på idéen att ta livet av sig offentligt. Men inte nu, inte blåsa upp det på löpet, inte jaga kommentarer av de anhöriga, inte nu!

2 kommentarer:

L8 sa...

satt just med barnen vid middagsbordet och resonerade om detta...att man inte låter människor i kris vara ifred utan jagar deras reflektioner och ångest. "Bra nyheter" Tycker det verkar tillta-allmänhetens lust att gotta sig i andras elände eller mest är det väl lösnummersförsäljningen som ska maximeras.

Granne med potatisodlaren sa...

Det är så förfärligt att jag inte finner ord.