torsdag 28 oktober 2010

Att vara människaMorgon vid köksbordet. En portion havregrynsgröt och tankar från morgonens oroliga gryningsvaknande då jag låg och tänkte på det här landet och framförallt på de som är sjuka och hur hemskt det här landet på kort tid blivit. Att bli gammal eller sjuk i detta land, tänkte jag. Det var samma tankar som kan komma i en dålig relation. Vad händer om jag blir sjuk, behöver stöd, kommer den här personen finnas där för mig, eller inte?

Konstigt nog slår jag sedan upp morgontidningen och där står att läsa i en debattartikel om just den inhumana sjukförsäkringen: " Varje enskild människa har rätt att behandlas väl av samhället. Varje fall där samhället behandlat en människa illa är ett fall för mycket."

Jag blev så glad över den mänsklighet som V, MP och S här visade upp. De tog strid för de utsatta. Läs debattartikeln här och smaka speciellt på det här stycket:

"Det är inte bra för landet när rege­ringen så hårt låser sig vid ett system, vid en modell. Det är mycket ovanligt att under så lång tid få se så väl belagda fall, så kraftiga brister med så omfattande konsekvenser för berörda människor. Då bör demokratiskt valda företrädare välja att lyssna till reaktionerna i samhället i stället för att stelbent stå kvar.".

Precis. Folket ska ha något att säga till om, det är ju hela vitsen med demokrati!

4 kommentarer:

Evas värld sa...

Jag äter min bovetegröt och begrundar ditt kloka inlägg. Jag möter så ofta nu den oron: Men om något händer? Förr visste vi att det fanns ett skyddsnät, vårt folkhem hade brister, men var ändå tryggt, idag är gliporna stora i skyddsnätet och ve den som faller igenom. Ingen tar emot.

Jane Morén sa...

Ja, Eva, det här nya landet har fått många tidigare relativt trygga att vakna tidigt och ligga och oroa sig. Som om en tidigare pålitlig partner plötsligt blivit som förbytt. Det är hemskt men mänskligheten måste segra!

Granne med potatisodlaren sa...

Jag var på Konstskolan idag och där var många otroligt oroliga. Inte nog med att socialförsäkringarna har urholkats, dessutom får inte alla studielån för att utbilda sig. Nya regler som gör att om du har misslyckats för 10-15 år sen med en utbildning och missat några poäng får du inte ta studielån idag. Arbetslinjen, inte för de som behöver stöd och förändring i alla fall.
En tjej sa att hon tror att de som inte är perfekta ska användas till RUTavdragsbolag.
Städa, skura, passa barn, kratta löv, lägga fallfrukt på komposten, rekonditionera bilar mm.
Jag har aldrig förr mött så mycket ilska och besvikelse.

Jane Morén sa...

Budskapet är tydligt: vi vill inte ha olika, vi vill bara ha lyckade människor, ekonomiskt lyckade. De andr, de som inte håller måttet, deras mått, kan dra till skogs!