onsdag 29 september 2010

Kamp för djuren

Kunskapskanalen är en guldgruva för en person som mig, som aldrig tröttnar på dokumentärer och program om natur, djur och samhälle. Verkligheten helt enkelt. I kväll har jag sett ett program om Gorillorna i Virunga. Morden på sex gorillor, skövlingen av skogen för att framställa träkol och många modiga parkvakter som är beredda att dö för att skydda den fantastiskt vackra nationalparken och gorillorna i Virunga.

Jag minns boken om Dianne Fosseys kamp för gorillorna som jag läste på 80- eller 90-talet. Hur jag levde mig in i hennes liv därute i skogarna med de stora, fredliga djuren. Enligt filmen var hennes 19 år långa studier och liv med gorillorna det som väckte omgivningens insikt om att de behövde skyddas. Hon mördades dock till slut.

Jag blir så berörd av människor som kämpar så envetet för det de tror på, trots enorma motgångar, faror och att det kan kosta dem livet.

3 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Det är mod, raka motsatsen till att åka till Afghanistan och kriga. Jag hoppas att det får ett slut och att dessa miljarder används till något konstruktivt för både utrotningshotade människor och djur.

Monika Häägg sa...

Håller med "Grannen". Det är så fantastiskt att se när något används till konstruktiva saker i ställer för att riva ned och förstöra! Blir glad av din text!

Jane Morén sa...

Eva håller fullständigt med dig: vi borde sluta kriga och istället rädda planeten och allt underbart vackert och fint som finns här. Monika glad att min text gör dig glad och vi måste verkligen börja värna istället för riva ner nu.