fredag 10 september 2010

GlömdTänk att det kan hända: En gammal människa som ska ha hjälp med att ta sin insulinspruta och äta frukost varje dag glöms bort i fyra dagar. Hon öppnade inte dörren och då gick personalen bara därifrån.

Hur är det möjligt? I åtta år arbetade jag som timvikarie i hemtjänsten men aldrig att jag bara skulle gått om den jag skulle besöka inte öppnat. Jag skulle ringt, jag skulle larmat, jag skulle tagit reda på varför. Speciellt om den gamle behövde viktig medicin, men även annars. Den gamle kanske hade trillat och låg och blev kall.

Nu var det en städerska som larmade sedan hon sett post på golvet när hon tittade in genom brevlådan. Fyra dagar tog det. När de kom in till den gamla tanten var hon medvetslös och dog på sjukhuset.

4 kommentarer:

Monika Häägg sa...

För lite människor i vården och omsorgen. För lite pengar. För många arbetslösa. För mycket skattelättnader för de som redan har tillräckligt med pengar!

Granne med potatisodlaren sa...

Jane, jag tänkte samma sak. Varför fanns inga tydliga råd till personalen. Varför finns det personal som inte tar reda på varför. Jag det finns hur många frågor som helst att svara på. Före Carema Care ägt av riskkapitalbolag.

Jenny sa...

Vad fruktansvärt! Vad är det som händer med den allmänna välfärden? Jag säger som Eva - Carema Care...?

Jane Morén sa...

Ja Monika, Eva och Jenny. Frågorna är många. Jag har försökt tänka tillbaka på de där åren jag jobbade i hemtjänsten, men jag får ändå inte ihop det. Man kan bara spekulera. Jag spekulerar i dålig ledning och dåliga samordnare som inte kan organisera och se till att information ständigt når de anställda och ständigt uppdateras, att det finns en tydlig manual för vilka steg som ska vidtagas vid avvikelser från det normala och att det avsätts tid och pengar att lära upp ny personal och till regelbundna samtal om arbetet etc etc.
Med tanke på hur jag blev introducerad i yrket som outbildad timvikarie för länge sedan: en papperslapp och en knippa nycklar, sedan var det bara att trava iväg, hänger de oerhört mycket på individen; är han eller hon en ansvarsfull och mogen människa som inser sitt stora ansvar och konsekvenserna av sina handlingar. Frågorna kvarstår och behöver ställas till de som var medskyldiga till att detta hände. Hoppas att svaren används för att förbättra rutiner och utbilda personal och samordnare och inte minst CHEFER. Utbildning i mänskliga värden för behöver också avsättas för att bromsa de giriga aktieägarnas hunger efter vinster.