tisdag 6 juli 2010

Vet du vad du smörjer kroppen med?

Någon gång när jag är riktigt trött, nästan svimfärdig, då brukar teven vara ett alternativ för mig. Annars är jag en hopplös otevetittare. Något som jag nyligen upptäckt är Kunskapskanalen. Vilken guldgruva! Så mycket jag får lära mig varje gång jag hamnar där. Jag tror faktiskt att jag sedan jag upptäckte kanalen för kanske en månad sedan redan ökat mitt tittande med 400 %.

Ikväll var en sådan trött kväll. Jag satte på teven, sjönk ner i soffan och hamnade mitt i ett laboratorium och på bara en halvtimme lärde jag mig mycket om kemikalier och dess påverkan på våra hormonsystem, fortplantning och även bröstcancer. En cancerform som ökat något otroligt.

Forskarna tror idag att det kan bero på att så många kemikalier som påverkar hormonsystemet finns runt omkring oss. Till exempel ftalater som bland mycket annat finns som mjukgörande ämnen i hudkrämer och kosmetika. Forskarna gjorde bland annat en undersökning där man smorde in män med hudlotion med och utan ftalater. Bara någon timme efter försöket kunde de uppvisa ämnena i männens blod.

Vad händer med djuren som lever i vattendrag med låg men ständig påverkan av hormonpåverkande kemikalier som östrogen? Jo de blir hermafroditer! En antydan till mer feminina män kan forskarna också uppvisa bland de pojkar vars mödrar under graviditeten utsatts för dessa kemikalier.

Dessutom: forskarna har också fått flera av sina vildaste farhågor besannade och saker de aldrig kunnat tro har skett. Bland annat att 0+ 0 +0= 7. Alltså tre var för sig ofarliga kemikalier tillsammans i en mix blir något helt annat och farligt.

För att nu försöka komma till rätta med och verkligen undersöka hur alla dessa kemikalier kan påverka människan har EU antagit en kemikalieförordning kallad Reach. Men industrin kämpar emot. Läs mer om Reach här om du är intresserad.

Kunskapskanalen

Inga kommentarer: