onsdag 23 juni 2010

Ut med barnen och in med pengarna!Nu måste de 55 barnen på förskolan i Fältöversten på Östermalm i Stockholm flytta. Lokalerna som tidigare ägdes av ett kommunalt bostadsbolag såldes senare till brittiska Boultbee och hyresgästerna protesterade. Jag minns skriverierna: hur utsatta hyresgästerna kände sig med sin nya värd. Sedan fick de chansen att göra något åt just den otryggheten med en otrygg värd, husen ombildades och hyresgästerna köpte. Tyvärr glömde de som haft råd att köpa snabbt sin egen känsla av maktlöshet, för det fanns mer pengar att tjäna. Genom att kasta ut förskolebarnen kan de nu bygga om lokalerna till bostäder och sälja dem på öppna marknaden.

Jag har sett det här på ännu närmare håll. Vad girigheten gör med människor. Jag har sett utsatta människor, som verkligen vet vad det vill säga att leva i otrygghet, förvandlas till pengahajar som diskuterar helt öppet hur man ska få ut kvarvarande hyresgäster efter ombildning. Nu ser vi det svart på vitt. Det fungerar inte. Ett humant och bra samhälle med plats för alla kan inte drivas av girighet.

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Du har helt rätt. Hur jobbigt det än är så måste vi bo med alla typer av medmänniskor om samhället ska fortsätta att hålla ihop. Blir det fler bostadsrätter så blir det ett annat samhälle.

L8 sa...

Sant.

Raul sa...

När kapitalets skimrande häst dyker upp från horisonten blir det lockande för oss jäkt-jagade människor att kasta loss girighetens lasso, fånga springaren och delta i loppet…
Jag har nyligen grävt mig in i HSB:s historia och medlevt en stund i Fattigsveriges hungrande elände.
Av detta elände spirade solidaritetens blomma upp och på dess kronblad lades de första grunderna för de första bostadsrätterna för att utan egoism och vinstintresse skapa dräglig boende även de ickerika.
Folkrörelseidén har skändats och nedmonterats sedan länge – kvar finns bara en tom kuliss och den kolossformade ekonomiska överbyggnaden med sina välbetalda chefer i olika nivåer. Därför- och som en en naturlig följd- har de boende smittats av girighetens minerade bakterier och medmänniskan har förvandlats till mot-!

Jane Morén sa...

Vad bra beskrivet Raul! Precis så är det. Tanken från början var god och det finns så många goda tanker som nu bara monteras ner i snabb takt. Det gäller att ha sin historia, om ett samhälle har sin historia är det mycket lättare att inte göra misstag.