måndag 24 maj 2010

Dra ut dem!

Jag läser Susanna Aalakoskis " Håpas du trifs bra i fengelset". Boken handlar om att vara syster till en missbrukare och huvudpersonen Anni arbetar även som socialsekreterare. På sid 308 blir jag stående, läser om och om igen raderna om när Anni försöker hjälpa flyktingen som har fått akut tandvärk. Telefonsamtalet från tandläkaren som säger att hon måste intyga.

"- Det krävs ett intyg från er socialsekreterare, att ni bedömer att de tänder som ska lagas behövs, annars drar vi bara ut dem"
- Behövs inte alla tänder?
- Nej, faktiskt inte, alla tänder behövs inte för att man ska kunna äta.
- Men vilka tänder behövs då?
- Hörntänder är ju till exempel viktiga för att kunna tugga svårtuggad mat.
- Vad äter man med tänder långt fram, sallad?
- Ja, det är ju det, man kan omöjligt säga att alla tänder behövs.
- Skojar du?
- Nej men det har blivit så, ett politiskt beslut.
- Men det ser ju inte bra ut om folk saknar tänder i munnen.
- Det är en helt annan sak."

Det är den här typen av politisk cynism som bryter ner människor och ett helt samhälle, allt fint som byggts upp. Sådant här gör mig så arg!

4 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Ilskan över snålheten i dessa beslut gör mig urarg. Vem är den som ska besluta om att en annan person ska gå omkring med hål efter tänderna i munnen? Jag bara undrar.

Jane Morén sa...

Jag kan inte fatta att det ens får förekomma! Att dra ut någons tänder. Tänk bara kostnaden för att sedan återställa ett leende eller ett normalt utseende som personen behöver för att kunna leva ett normalt liv i samhället. Börjar vi dra ut deras tänder är det som att börja deras resa ner i slummen, utanförskapet, helvetet! jag hade ingen aning om att det fanns människor som tyckte att så här kan man göra och heller ingen aning om att det fanns tandläkare som med berått mod och i lydnad bara drog ut tänder på fattigt folk! Varför vägrar de inte och pekar på ohumanitärt beteende de inte vill bidra till.

Annika sa...

Minns den debatten som var för något år sedan... Själv tycker jag att det är helt sjuk att inte tänderna betraktas som vilken kroppsdel som helst som behöver tas vård när den är sjuk.

Jane Morén sa...

Jo Annika, jag minns den diskussionen, men jag kunde inte föreställa mig att tandläkare drog ut tänder som kunde lagas. Hur känns det att vara sådan tandläkare tänker jag? Jag tycker också precis som du: tänderna hör väl till kroppen och förstår inte uppdelningen.