måndag 14 december 2009

En sjuk försäkring


"Sjuka är inte längre sjuka. De kallas bidragstagare. Och när regeringen uppfinner ett nytt begrepp kan den satsa på att minska bidragen snarare än ohälsan. Sjukersättningen försämras – trots att löntagarna har betalat mer i sjukförsäkring än vad de tagit ut. Mycket mer!"

Johan Ehrenberg och Stefan Ljunggren skriver om det sjuka sjukförsäkringssystemet. I artikeln står att läsa att avgifterna till sjukpenningen för de sjuka redan är betald och att sjukförsäkringen gått med 70 miljarder (!) i vinst. Vidare hur systemet använder sig av kollektiv bestraffning och utnyttjar fördomar.

Läs artikeln i ETC

2 kommentarer:

Granne med potatisodlaren sa...

Det är så här det är. När Anna Hedenborg var socialförsäkringsminister(s) införde hon en speciell skatt-sjukförsäkringsavgiften. Den redovisades i en egen budget. Tyvärr för ministern gick sjukförsäkringsbudgeten med vinst varje år. Då stoppades den in i den övriga budgeten.
Nu har hon utrett sjukförsäkringen åt den borgeliga regeringen och kommit fram till att det ska sparas till varje pris. Nu ska överskottet användas till skattesänkningar. Ingen jag säger ingen satsar på att hjälpa sjuka att bli bättre.

Jane Morén sa...

Hemskt, men det är ändå glädjande tycker jag så många som reagerar och protesterar överallt i media och på communitys, det visar på en solidaritet som vi alla behöver.