tisdag 29 december 2009

De sjukas fall

1 januari nästa år innebär att tusentals människor plötsligt står utan sjukpenning. Det är ett obegripligt scenario i Sverige, landet som setts som en förebild i trygghet. Jag undrar om vi förstått det som sker, eller står vi förstummade, som vi inte kan begripa grymheten och kylan i handlandet? Som när vi ser på när en arbetskamrat uppenbart är omänsklig mot en annan, men ger sken av att vara ute i ett gott ärende, och vi inte vet hur vi ska tolka, handla. Vi blir förvirrade helt enkelt.

För de sjukas skull måste vi andra fortsätta att ställa upp på protester och fortsätta reagera sunt mot det sjuka som sker mot de sjuka och utsatta. Jag tror nog de flesta av oss känner åtminstone en som kan råka hamna utanför ramarna och falla handlöst. För den som är sjuk orkar ofta inte protestera, de har nog med att klara sig. Mest tänker jag på alla ensamstående sjuka, speciellt ensamstående mammor, hur ska de klara tillvaron efter den 1 januari?

På Facebook finns flera grupper som protesterar, bland annat finns det två protestlistor från gruppen Resurs-Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället här och här

Inga kommentarer: